Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Rânduiala Bisericii Ortodoxe înscrie în seara zilei de Joi din Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos o slujbă specială, şi anume Denia celor 12 Evanghelii, în cadrul căreia se citesc douăsprezece lecturi de la toţi Sfinţii Evanghelişti care istorisesc judecata Mântuitorului, urcuşul  pe dealul Golgotei, răstignirea, cuvintele Lui de iertare şi de îmbrăţişare a noastră a tuturor, apoi moartea pe Cruce a Celui Care S-a răstignit pe Sine, fiind fără de păcate, pentru ca noi să reintrăm în comuniune cu Dumnezeu Tatăl şi să fim moştenitori ai Împărăţiei Lui.

În cadrul acestei slujbe se împlineşte şi rânduiala scoaterii Sfintei Cruci în mijlocul bisericii, unde va rămâne până în Vinerea Mare.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Deniei celor 12 Evanghelii a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi gălăţeni, elevi, tineri şi vârstnici deopotrivă.

Credincioşii care participă la această slujbă retrăiesc în mod simbolic întregul episod al Patimilor Domnului nostru Iisus Hristos, rugându-se Celui Răstingnit şi Înviat, pentru ridicarea din robia păcatului şi a morţii la viaţa cea veşnică, la demnitatea de fii ai Împărăţiei Cerurilor: „Răscumpăratu-ne-ai pe noi din blestemul Legii, cu scump Sângele Tău. Pe Cruce pironindu-Te şi cu suliţa împungându-Te, nemurire ai izvorât oamenilor, Mântuitorul nostru, slavă Ţie“.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook