Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a III-a după slăvitul Praznic al Învierii Domnului, credincioşii parohiei „Sfântul Mucenic Antim“ din municipiul Galaţi s-au aflat în zi de sărbătoare, întrucât şi-au serbat cel de-al doilea hram, închinat Sfintelor Femei Mironosiţe.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian Crăciun, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa rugătoare a mulţimii credincioşilor.

Pentru a spori evlavia şi bucuria duhovnicească a credincioşilor, Chiriarhul Dunării de Jos a adus spre închinare racla ce adăposteşte părticele din sfintele moaşte ale Sf. Maria Magdalena, ale Sf. Ioan Gură de Aur şi ale altor sfinţi, aflate în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

„La biserica Sfintelor Purtătoare de Aromate din Galaţi, a arătat Înaltpreasfinţia Sa, învăţăm, în anul închinat marilor păstori de suflete şi comunităţilor parohiale şi mănăstireşti, de ce este important să aducem moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur - prototip al păstorilor - într-o comunitate parohială mult mai tânără, care nu a existat până în 1990.

De asemenea, fragmentul din moaştele Sfintei Maria Magdalena din racla adusă astăzi în această biserică, arată prelungirea slujirii mironosiţelor în zidirea ei, în continuarea operei de cateheză şi de iubire a semenilor prin slujirea filantropică!“.

La slujbă au participat şi numeroşi elevi ai şcolilor gimnaziale aflate pe teritoriul parohiei, însoţiţi de profesorii lor de religie, precum şi alţi copii şi tineri, majoritatea participanţi la programul catehetic-naţional „Hristos împărtăşit copiilor“. Pentru această sărbătoare, mulţi dintre copii au ales să îmbrace autentice costume populare.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Casian a adresat un cuvânt de învăţătură celor prezenţi, îndemnând la trăirea exemplului de credincioşie al Sfintelor Femei Mironosiţe.

Ziua de prăznuire a femeilor mironosiţe s-a încheiat cu agapa de hram, pregătită de aceleaşi harnice femei din Comitetul parohial, din care au gustat peste 500 de pelerini.

*

Printre primele lăcaşuri de cult din oraşul Galaţi înfiinţate după anul 1989, parohia „Sfântul Sfinţit Mucenic Antim“ şi „Sfintele Femei Mironosiţe“ este singura parohie din ţară închinată acestui Sfânt Sfinţit Mucenic.

Situată în nord-vestul oraşului Galaţi, pe Bulevardul Milcov nr. 25 A, într-o zonă muncitorească, parohia „Sfântul Sfinţit Mucenic Antim“ din Galaţi deserveşte nevoile pastorale şi liturgice ale aproximativ 4.000 de familii din cartierele Micro 13 B şi Micro 38. Ea a fost înfiinţată în anul 1990, la 21 septembrie, prin desprinderea a două zone din parohiile „Sfânta Treime“- Fileşti şi „Adormirea Maicii Domnului“- Cimitir.

În data de 1 iunie 1991, s-a sfinţit locul şi s-a pus piatra de temelie, slujba fiind săvârşită de către Preasfinţitul Episcop Casian, pe atunci Arhiereu-Vicar al Episcopiei Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi un mare număr de credincioşi.

Impresionantul devotament al enoriaşilor şi osârdia credincioaselor din parohie care ajutau la construcţia bisericii au făcut ca, la propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, în anul 1994, biserica să primească şi al doilea hram - „Sfintele Femei Mironosiţe“.

În anul 2000 s-a început pictarea bisericii în tehnica fresco de către pictorul Ciprian Buzuloi din Bucureşti, iar în anul 2011, Chiriarhul Dunării de Jos a sfinţit pictura bisericii, care a fost aşezată ca un veşmânt al Învierii.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook