Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La data de 1 aprilie, Jandarmeria Galaţi, aniversează împlinirea a 124 de ani de la înfiinţare, iar în data de 3 aprilie, Jandarmeria Română celebrează 169 de ani de atestare documentară.

Aceste două momente deosebite pentru Inspectoratului de Jandarmi Judeţean-Galaţi, au fost serbate astăzi prin participarea angajaţilor acestei instituţii la slujba de mulţumire din Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi.

În cadrul slujbei oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, au fost înălţate rugăciuni de mulţumire şi invocare a ajutorului lui Dumnezeu asupra celor care veghează şi contribuie în mod substanţial la menţinerea ordinii publice şi a păcii sociale.

În continuare, ierarhul locului a oferit tuturor participanţilor iconiţe.

După programul liturgic din Catedrala arhiepiscopală, jandarmii prezenţi au mers la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, unde a avut loc ceremonia de ridicare în grad a ofiţerilor şi subofiţerilor din cadrul unităţii de jandarmi din Galaţi.

Cu acest prilej, oaspeţii Muzeului au avut posibilitatea de a se bucura şi de a se fotografia în cadrul natural din curtea acestei instituţii de cultură de la Dunărea de Jos.

***

Instituţia Jandarmeriei a apărut în epoca modernă, în cadrul procesului istoric al formării şi dezvoltării societăţii româneşti, din necesitatea existenţei unei forţe menite să acţioneze pentru menţinerea şi realizarea ordinii interne. La 3 aprilie 1850, domnitorul Grigore Alexandru Ghica promulga Legiuirea pentru reformarea Corpului Slujitorilor în Corp de Jandarmi, lege care-i dădea statut juridic, legitimând-o în faţa celorlalte arme şi a naţiunii române.

Buna cooperare şi sprijinul acordat de-a lungul vremii de reprezentanţii Jandarmeriei cu prilejul marilor evenimente bisericeşti din municipiul Galaţi, precum şi cu ocazia procesiunilor, pelerinajelor, sfinţirilor sau a hramurilor de biserici şi mănăstiri din întreaga eparhie, au creat o strânsă legătură între această instituţie şi Biserică, lucru ce a determinat înfiinţarea în anul 2007, la iniţiativa ierarhului Dunării de Jos, a unui post de preot capelan, care să deservească şi să acorde asistenţă religioasă personalului din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi-Galaţi.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook