Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La pomenirea Sfântul Ierarh Spiridon din 12 decembrie, istorica biserică ocrotită de marele ierarh din municipiul Galaţi devine, în fiecare an, loc de pelerinaj pentru credincioşii gălăţeni care vin în număr foarte mare pentru a participa la intensele programe liturgice, educaţionale şi social-filantropice desfăşurate cu prilejul hramului. În Arhiepiscopia Dunării de Jos nu mai puţin de 7 locaşuri de cult şi/sau instituţii sociale şi medicale sunt ocrotite de Sfântul Ierarh Spiridon, care-şi face simţită prezenţa şi lucrarea nu doar în cadrul Sfintei Liturghii, ci şi în alte slujiri educaţionale sau filantropice îndreptate spre semenii care au mare nevoie de sprijin: copii sau tineri şi bătrâni aflaţi în risc de marginalizare socială. După rânduiala Bisericii Ortodoxe, sărbătoarea a început încă din ajun, cu săvârşirea slujbei Vecerniei şi a Litiei.

A doua zi,  biserica şi curtea acesteia a devenit neîncăpătoare pentru sutele de  credincioşi care s-au rugat împreună cu ierarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian la Sfânta Liturghie. Totodată, într-o atmosferă de avlavie deosebită, credincioşii, tineri sau vârstnici, s-au aşezat la rând pentru a se închina icoanei făcătoare de minuni a Sfântului Spiridon. Copiii de la Centrul de zi aflat în grija parohiei au dat răspunsurile la strană, iar la momentul liturgic cuvenit s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului, alături de ceilalţi credincioşi din parohie. La momentul chinonicului, aceştia au susţinut un concert de colinde pentru care au fost răsplătiţi, după tradiţie, cu daruri. După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a adresat credincioşilor un cuvânt de învăţătură din faţa altarului de vară şi a felicitat preoţii slujitori pentru râvna deosebită de care au dat dovadă în activităţile pastoral-misionare organizate de-a lungul vremii în Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Totodată a prezentat şi monografia bisericii „Sf. Spiridon“, intitulată „Biserica Sf. Ierarh Spiridon - făclie a iubirii jertfelnice şi tămăduitoare“. Partea liturgică a sărbătorii a fost prelungită în slujirea social-filantropică, Chiriarhul Dunării de Jos vizitând şi binecuvântând bătrânii cu nevoi speciale, invitaţi special la această sărbătoare şi copii din Centrul de zi al parohiei, oferindu-le daruri şi pachete cu alimente tradiţionale. De asemenea, membrii Comitetului parohial au oferit pachete cu alimente persoanelor nedeplasabile aflate în evidenţele speciale ale parohiei, iar cei 130 de bătrâni aflaţi în grija Căminului de Bătrâni „Sf. Spiridon” au primit masa de prânz.

***

Biserica „Sfântul Spiridon“ construită în partea a II-a a secolului al XVIII-lea este unul dintre cele mai semnificative obiective bisericeşti din Galaţi.

Istoria acestui  sfânt locaş înregistrează evenimente şi fapte care alcătuiesc o adevărată cronică sfântă a vieţii bisericeşti din oraşul de la Dunăre, în ultimele două secole şi jumătate. Sfântul locaş adăposteşte, ca pe un odor de mare preţ, icoana făcătoare de minuni a Sfântului Spiridon, la care vin şi se închină zilnic sute de credincioşi din întreaga zonă, cu timpul creindu-se aici un adevărat pelerinaj în cinstea Sfântului Spiridon. La parohia „Sfântul Spiridon“, funcţionează începând cu anul 2008 un Centru de zi pentru copiii. Aici cei 40 de copiii provenind din familii defavorizate beneficiază de educaţie în regim „after school“, de o masă caldă şi de toate celelalte servicii pe care centrul le pune la dispoziţie, prin voluntariatul celor 37 de profesori, în condiţii optime de igienă şi studiu.

La aceştia se adaugă şi cei 35 de preşcolari care primesc masa de prânz de luni până vineri. De asemenea, parohia a organizat o cantină socială unde, în condiţii foarte bune, zilnic iau masa circa 70 de persoane. Al treilea program social derulat aici reprezintă activitatea Cabinetului parohial de fizioterapie „Sfântul Spiridon“. Aici lucrează, voluntar, un medic şi o asistentă medicală, de serviciile sociale beneficiind, în anul 2013, peste 240 de persoane.

 

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook