Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Și anul acesta, praznicul Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos a prilejuit o dublă bucurie duhovnicească pentru credincioşii brăileni: pe lângă prăznuirea Crăciunului, impunătoarea Catedrală din inima municipiului Brăila şi-a sărbătorit hramul.

După tradiţie, bucuria hramului a continuat şi în a doua zi de sărbătoare, când Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, în prezenţa evlavioasă a credincioşilor din municipiu, a autorităţilor locale şi judeţene, precum şi a numeroşi profesori şi oameni de cultură.

La finalul sfintei slujbe, copii din cadrul programului catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“, în simfonie cu membrii Corului mixt „Trison“ al Şcolii Populare de Artă au susţinut un bogat program de colinde şi poezii specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.

Acestora li s-au alăturat reprezentanţi ai Comunităţii persoanelor cu dizabilităţi, de la biserica cu hramul „Sfinţii 40 de Mucenici“, coordonaţi şi îndrumaţi de pc. pr. capelan Adrian Vanghele, care au interpretat colinde în limbajul mimico-gestual.

La final, 12 tineri olimpici de la Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu“ au fost premiaţi de către Chiriarhul Dunării de Jos, oferindu-li-se premii în bani şi cărţi de zidire sufletească.

Evenimentul s-a încheiat cu împărţirea darurilor pentru copiii participanţi la Sfânta Liturghie şi binecuvântarea tradiţionalei agape frăţeşti pregătită pentru persoanele cu dizabilităţi şi nu numai.

*

Catedrala „Naşterea Domnului“ din municipiul Brăila se numără printre primele biserici ale cărei piatră de temelie a fost aşezată imediat după evenimentele din 1989, la data de 16 aprilie 1990, în ziua a doua a praznicului Învierii Domnului. După numeroase eforturi şi extraordinare investiţii financiare, la data de 26 decembrie 2005 s-a săvârşit slujba de binecuvântare a altarului catedralei brăilene, de către chiriarhul Dunării de Jos, ÎPS Părinte Casian.

Un important proiect aflat în derulare la această parohie îl reprezintă Aşezământul cultural şi social-filantropic, unde funcţionează o cantină la care servesc masa zilnic gratuit aproximativ 130 de persoane, precum şi un magazin bisericesc cu obiecte de colportaj şi carte de zidire sufletească.

Din 27 noiembrie 2014, la Catedrala „Naşterea Domnului“ din Brăila fucţionează şi un punct de lucru al Agenţiei de Pelerinaj „Basilica Travel“ al Patriarhiei Române aşezat sub ocrotirea spirituală a Sfântului Cuvios Ioan Casian. Binecuvântarea şi inaugurarea sediului a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, în cadrul manifestărilor spirituale dedicate Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul oraşului Galaţi şi al României.

 

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook