Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului a fost prăznuită astăzi, 2 februarie 2013, la Galaţi, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, prin  săvârşirea Sfintei Liturghii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în capela vechiului Palat Episcopal din Galaţi.

La eveniment au participat şi elevii Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi, însoţiţi de pedagogii şi profesorii lor, dar şi credincioşi.

Programul a continuat cu săvârşirea slujbei de pomenire pentru episcopul Partenie Clinceni, cel care a ridicat vechea reşedinţă a ierarhilor Dunării de Jos, precum şi pentru toţi înaintaşii în scaunul episcopal.

La final, ÎPS Casian a binecuvântat lucrările de consolidare de la Palatul Episcopal.

Acest spaţiu, încărcat de istorie a marcat peisajul vieţii bisericeşti din Galaţiul secolului al XX-lea. Clădirea dăinuieşte datorită episcopului Partenie Clinceni, arhiereul care la începutul veacului al XX-lea (8 septembrie 1901) o sfinţea dăruindu-i destinaţia de principală instituţie cultural-administrativă a Bisericii, înstrăinată însă în perioada vechiului regim.

Începând cu luna noiembrie 2008, capela „Întâmpinarea Domnului”, adăposteşte rămăşiţele pământeşti ale primului creştin cunoscut pe teritoriul românesc – „Innocens”, datat prin monedele de la Claudiu II Goticul (268-270), aflate în mormânt.

În prezent, Arhiepiscopia Dunării de Jos a demarat ample lucrări de construcție în cadrul proiectului intitulat CONSOLIDAREA, REABILITAREA ȘI MODERNIZAREA PALATULUI EPISCOPAL – „MUZEUL ISTORIEI, CULTURII ȘI SPIRITUALITĂŢII CREŞTINE DE LA DUNĂREA DE JOS.

Necesitatea lucrărilor de consolidare, restaurare şi modernizare, necesitate derivă din gradul avansat de deteriorare a edificiului construit în perioada 1897-1900 și clasificat ca monument istoric.

Consolidarea, reabilitarea şi amenajarea clădirii Palatului Episcopal va permite ca activitatea desfășurată în prezent – aceea de muzeu – să continue prin Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook