Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sfinţii Cuvioşi Părinţi străromâni Ioan Casian şi Gherman, care au vieţuit pe meleagurile Scythiei Minor în secolul al IV-lea, sunt prăznuiţi în chip cu totul special în Arhiepiscopia Dunării de Jos.

În ajunul sărbătorii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian,Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din municipiul Galaţi a săvârşit slujba Vecerniei Mari unită cu Litia la biserica gălăţeană închinată celor doi sfinţi cuvioşi străromâni, situată pe faleza superioară a Dunării.

La finalul slujbei, ierarhul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre viaţa celor doi sfinţi și despre bogata moștenire culturală și spirituală pe care acești sfinți ne-au lăsat-o.

În ziua de prăznuire a Sfinţilor Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu Preasfinţitul Părinte Veniam, Epiascopul Basarabiei de Sud şi Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii,au săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

La slujba arhierească au fost prezenţi numeroşi credincioşi din Eparhia Dunării de Jos, veniţi la Catedrala Arhiepiscopală pentru a se ruga sfinţilor pomeniţi astăzi şi pentru a-l felicita pe chiriarhul Dunării de Jos cu prilejul zilei onomastice.

În fiecare an, manifestările pastoral-misionare organizate cu ocazia acestui eveniment se doresc a fio rememorare şi o actualizare a binecuvântatului moment din zilele de 12-18 octombrie 2002, când moaştele Sfântului Ioan Casian au fost aduse, din Franţa, la Iaşi, Galaţi şi Bucureşti, de către o delegaţie a Arhiepiscopiei de Marsilia, condusă de Eminenţa Sa Bernard Panafieu, la invitaţia Preafericitului Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi a ierarhului Dunării de Jos.

Pentru a spori evlavia şi a-i bucura pe credincioşii prezenţi la slujbă a fost adusă spre închinare racla ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Cuvios Ioan Casian, care se află în patrimoniul sacru al Eparhiei Dunării de Jos, toţi cei prezenţi având posibilitatea de a-l cinsti după cuviință pe cel cunoscut ca „teolog al virtuților creștine, fiu al pământului românesc şi mare dascăl al monahilor latini“.

La momentul liturgic cuvenit, mai mulţi copii prezenţi la slujbă, dar şi credincioşi pregătiţi duhovniceşte au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

Textul Sfintei Evanghelii din Duminica a 34 după Rusalii, în care este relatată parabola întoarcerii Fiului risipitor, a fost tâlcuit de Preasfinţitul Părinte Visarion.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Veniamina citit mesajul de felicitare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, transmis cu prilejul zilei onomastice a Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

În continuare,Arhipăstorul Dunării de Jos a vorbit despre viaţa celor doi sfinţi daco-romani, Cuvioşii Ioan Casian şi Gherman, subliniind aspecte din viaţa acestor doi sfinţi, ce îi definesc ca teologi şi începători ai vieţii monahale şi purtători ai rugăciunii inimii şi a mulţumit Preafericitului Părinte Patriah Daniel şi celor doi ierarhi participanţi la sărbătoarea de astăzi pentru frumoasele cuvinte adresate.

De asemenea, în semn de apreciere şi preţuire pentru activitatea de cercetare, formare şi misiune desfăşurată de Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Casian“ din Tulcea, Arhipăstorul Dunării de Jos a oferit ierarhului tulcean mai multe seturi de cărţi pentru biblioteca acestei şcoli teologice seminariale din ţinutul dobrogean.

La final, ierarhii slujitori au oferit credincioşilor iconiţe, revista eparhială „Călăuză ortodoxă“ şi metaniere.

Pe tot parcursul zilei, mulţi credincioşi au continuat să se închine, plini de credinţă şi smerenie, la moaştele Sfântului Ioan Casian.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook