Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Luni, 25 ianuarie  2010, la ziua sa de prăznuire, Sfântul Grigorie de Nazianz - prieten al Sfântului Vasile cel Mare, teolog capadocian şi mare învăţator al dreptei credinţe din veacul IV creştin - a fost sărbătorit în chip special de creştinii gălăţeni, chiar în biserica a cărui ocrotitor este. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa celor câteva sute de credincioşi prezenţi la hram. La finalul slujbei, Înaltpreasfinţia Sa a rostit un cuvânt către cei prezenţi în care a subliniat contribuţia pe care Sf. Grigorie Teologul a avut-o în formularea dreptei învăţături despre Preasfânta Treime - Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, învăţătură cuprinsă pe scurt în Simbolul de credinţă de la a cărui formulare aniversăm în acest an 1685 de ani.

Parohia „Sfântul Grigorie  Teologul” din Galaţi a fost înfiinţată, în prima zi a lunii noiembrie 2002, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, prin desprinderea de Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Galaţi. La data de 10 octombrie 2003, ierarhul Dunării de Jos a aşezat piatra de temelie şi a sfinţit locul viitoarei biserici închinate Sfântului Grigorie. În prezent slujbele se săvârşesc în capela de lângă sfântul lăcaş aflat în construcţie.

De asemenea, tot astăzi, la Seminarul teologic “Sf. Ap. Andrei” din Galaţi, în cadrul manifestărilor dedicate Sfinţilor Trei Ierarhi – ocrotitorii şcolilor teologice, pc. arhim. Daniil Oltean – vicar administrativ al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a vorbit despre “Sfinţii Capadocieni – modele de viaţă creştină”, iar pc. pr. Stelian Spânu -  spiritualul seminarului  a prezentat o comunicare despre aspectele literare în opera Sf. Grigorie de Nazianz.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook