Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Joi, 17 ianuarie a.c. creştinii parohiei „Sfântul Antonie cel Mare“ din Galaţi, cartierul Micro 21, şi-au sărbătorit ocrotitorul. În mijlocul lor a fost prezent şi chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a săvârşit Sfânta Liturghie începând cu ora 9.30, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în biserica cea mică a comunităţii. În parohie se află acum în construcţie o biserică de dimensiuni mai mari, după nevoie pastorale şi liturgice ale enoriaşilor. Noul locaş, zidit din cărămidă, se află acum la nivelul acoperişului, urmând să fie aşezate bolta şi turlele.

La momentul liturgic cuvenit, Chiriarhul Dunării de Jos a împărtăşit cu Sfintele Taine un grup de copii ai Şcolii Gimnaziale Nr. 3 „Ion Luca Caragiale“, instituţie ce se află pe teritoriul canonic al parohiei. Aceşti copiii sunt asistaţi în centrul de zi al parohiei, unde, după programul şcolar îşi fac temele, se joacă, participă la diferite activităţi şi primesc masa de prânz.

Un moment liturgic şi duhovnicesc aparte l-a constituit săvârşirea parastasului pentru vrednicul de pomenire Antonie Plămădeală, Mitropolit al Ardealului şi teolog de seamă al Bisericii noastre, trecut la Domnul în anul 2005. Ierarhul Dunării de Jos şi-a exprimat dorinţa ca învăţăturile şi scrierile Mitropolitului Antonie să lumineze cât mai multe inimi ale tinerilor din zilele noastre, precum a luminat şi minţile celor din trecut.

După tradiţia parohială preoţii slujitori împreună cu enoriașii parohiei au pregătit pachete cu hrană caldă, ceai fierbinte şi colivă pentru credincioşii prezenţi.

La ora amiezii, micii credincioşi au luat prânzul în clădirea centrului social, fiind serviţi de însuşi Înaltpreasfințitul Părinte Casian şi ceilalţi preoţi şi diaconi slujitori.

Centrul de zi pentru copii „Sf. Cuv. Antonie cel Mare“

În anul 2005, parohia „Sf. Cuvios Antonie cel Mare“ din municipiul Galaţi a primit binecuvântarea chiriarhală pentru a construi un centru destinat copiilor proveniţi din familii nevoiaşe. Pe parcursul unui an şi jumătate, a fost ridicată o frumoasă clădire care cuprinde o sală de meditaţie, una de calculatoare, două birouri, o sală de mese, o bucătărie şi o magazie. Încăperile centrului sunt dotate şi utilate cu mobilier nou, copiii care frecventează centrul având toate condiţiile necesare bunei desfăşurări a activităţilor planificate.

Inaugurarea Centrului de zi pentru copii „Sf. Antonie cel Mare“ din Galaţi a avut loc în ziua de 17 ianuarie 2009, cu ocazia hramului bisericii, slujba de sfinţire fiind săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa autorităţilor locale şi a numeroşi credincioşi.

În prezent aici îşi desfăşoară activitatea 50 de copii selectaţi în baza anchetelor sociale efectuate de asistentul social angajat, ei primind pe lângă o masă caldă, consiliere socială, psihologică, duhovnicească şi sprijin în efectuarea temelor primite pentru acasă.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook