Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Conform rânduielii șşi tradiţiei ultimilor ani, la trecerea în noul an, ierarhii şi preoţii Bisericii Ortodoxe Române au înalţat către Dumnezeu rugăciuni de mulţumire pentru anul care a trecut, dar şi de cerere pentru noul anul care a început.

La cumpăna dintre ani, în toate bisericile și mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost oficiată rânduiala liturgică specifică acestui moment de bucurie duhovnicească.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, în prezenţa rugătoare a credincioşilor gălăţeni, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos şi a rostit cuvenitele rugăciuni doxologice.

La final, fiecare credincios a putut servi un pahar de ceai cald şi alimente tradiţionale, specifice perioadei în care ne aflăm.

În prima zi a anului 2014, la praznicul Tăierii-împrejur cea după trup a Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a condus procesiunea cu moaştele Sfântului Vasile cel Mare, care se află în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, după care a oficiat slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare în Catedrala  Arhiepiscopală din Galaţi, înconjurat de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi din oraş şi din municipiu.

Pentru persoanele cu dizabilităţi prezente la Sfânta Liturghie, slujba a fost transpusă şi în limbaj mimico-gestual.

După Sfânta Liturghie din Catedrala Arhiepiscopală, Chiriarhul Dunării de Jos a binecuvântat copiii şi tinerii aflaţi în grija Aşezământului Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi. Aceltia au participat mai întâi la Sfânta Liturghie săvârşită în capela din cadrul Așezământului, ocrotită de Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Cuv. Parascheva.

După rugăciunea de mulţumire, copiii şi tinerii i-au sorcovit pe cei prezenţi şi le-au oferit un scurt moment artistic, pentru care au fost răsplătiţi cu daruri, constând în dulciuri, iconiţe, cărţi de rugăciuni şi alte daruri de suflet.

La final, după tradiţia din „casa Sfântului Vasile cel Mare“ din Galaţi, cei prezenţi la eveniment au fost invitaţi la agapa frăţească.

Prima zi din anul 2014 s-a încheiat cu tradiţionala întâlnire de suflet a ierarhulului Dunării de Jos cu preoţii municipiului Galaţi şi părinţii protoierei ai judeţului, în Aula Magna a Centrului pastoral „Sf. Ioan Casian“ din incinta Centrul Eparhial al Dunării de Jos.

***

Aşezământul Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi, a fost înfiinţat ca orfelinat de fete în perioada interbelică (1936-1939), de către vrednicul de pomenire Episcopul Cosma Petrovici al Dunării de Jos. După 50 de ani de confiscare de către regimul comunist, la iniţiativa şi în urma demersurilor făcute de către chiriarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, în acea vreme Episcop al Dunării de Jos, clădirea  a fost retrocedată, după care s-au efectuat ample lucrări de reamenajare şi dotare.

Reînfiinţat şi inaugurat în octombrie 2000, prin prezenţa şi binecuvântarea Sanctităţii Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului şi a vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, în prezenţa autorităţilor centrale şi locale, civile şi militare, a ctitorilor şi donatorilor, a clerului eparhial şi a unei mulţimi de credincioşi, aşezământul găzduieşte în prezent un Centru de Plasament Rezidenţial în cadrul căruia sunt îngrijite 27 de tinere provenite din familii defavorizate.

De asemenea, aici funcţionează Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale „Speranţa“, inaugurat anul trecut, care acordă asistenţă psiho-pedagogică, meditaţii gratuite şi o masă zilnic la 73 de copii, precum şi Centrul de Asistenţă Medicală şi Laborator de Analize „Sfinţii doctori fără de arginţi Cosma şi Damian“, în cadrul căruia funcţionează patru cabinete medicale (ecografie, stomatologie, medicină generală şi laborator analize), deservite de medici specialişti, care oferă zilnic asistenţă medicală gratuită la peste 20 de persoane (pensionari, elevi, studenţi etc.).

În cadrul aceluiaşi complex fiinţează, tot din anul 2000 şi Mănăstirea „Sfântul Vasile cel Mare“ ale cărui maici se ocupă de educaţia duhovnicească a tinerelor găzduite de acest centru filantropic.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook