Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de 13 iunie 2009, la Centrul Eparhial, sub preşedinţia PS Casian, Episcopul Dunării de Jos, a avut loc şedinţa de lucru a Consiliului Eparhial, în cadrul căreia a fost analizată activitatea desfăşurată în perioada ianuarie-iunie a.c., în conformitate cu prevederile hotărârii Sfântului Sinod nr. 1140/2002.

În cadrul şedinţei au fost analizate principalele direcţii ale slujirii liturgice, misionare, culturale şi social-filantropice, aşa cum au fost prevăzute în programul Sfântului Sinod pentru “Anul comemorativ-omagial al SfântuluI Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei (379) şi al celorlalţi sfinţi capadocieni”.

S-a evidenţiat, în special, importanţa evenimentului duhovnicesc al proclamării cinstirii în Biserica Ortodoxă Română a Sfântului Atanasie, Patriarhul Constantinopolului, la Catedrala eparhială a Dunării de Jos, în data de 3 mai a.c., cu binecuvântarea şi în prezenţa Prefericitului Părinte Patriarh Daniel şi a altor ierarhi ai Sfântului Sinod.

Un loc aparte în analiza membrilor Consiliului Eparhial l-a ocupat frecvenţa credincioşilor la sfintele slujbe. A fost evidenţiată colaborarea preoţilor cu profesorii de religie, prin derularea proiectului “Hristos împărtăşit copiilor” în 311 parohii, la care au participat peste 5000 copiii din întreaga Eparhie.

De asemenea, a fost analizată tema familiei creştine şi impactul fenomenului migraţiei mai ales în viaţa copiilor. În acest context, s-a prezentat modul de desfăşurare în parohii a programului misionar din Duminica Părinţilor şi Copiilor, în cadrul căruia au fost acordate ajutoare materiale sau financiare de peste 51.000 lei, unui număr de 3000 beneficiari.

În primele luni ale acestui an a fost acordat tinerilor şi copiilor, în cadrul programelor educaţionale, sprijin în valoare de 110.000 de lei, iar pentru activităţile social-filantropice parohiile au contribuit cu fonduri totale de circa 1.555.000 de lei. Tot în plan social, s-au remarcat eforturile depuse pentru construirea, în municipiul Galaţi, a patru noi centre multifuncţionare de servicii sociale, cu sprijin financiar de la bugetul de stat şi din fonduri europene, cifra investiţiilor ridicându-se la 3.750.000 lei. Un alt proiect de mare importanţă îl reprezintă sprijinirea comunităţilor cu venituri reduse, prin înfrăţirea lor cu parohiile mai înstărite. Astfel, 33 de parohii din mediul rural au primit ajutoare în valoare de 30.700 lei, precum şi asistenţă medicală pentru bătrâni şi bolnavi, meditaţii gratuite şi tabere şcolare pentru copii.

În cadrul activităţii de asistenţă religioasă, preoţii capelani au realizat circa 3800 de vizite la saloanele bolnavilor, 860 de vizite în celulele deţinuţilor şi 930 de întâlniri cu bătrânii din azilurile şi căminele sociale.

Deasemenea,  în şedinţa Consiliului Eparhial au fost stabilite următoarele obiective: începerea demersurilor pentru pregătirea alegerilor noilor membri ai organismelor parohiale şi eparhiale (2010 – 2014); organizarea manifestărilor din 27 septembrie 2009, prilejuite de ridicarea în rang de arhiepiscopie a Episcopiei Dunării de Jos; desfăşurarea, la aşezământul "Sf. Mc. Pantelimon" - Lacu Sărat, în zilele de 28-29 septembrie 2009, a  sesiunii de comunicări anuale a Comisiei Române de Istorie şi Studiu al Creştinismului, cu tema “Creştinismul românesc şi organizarea bisericească în secolele XIII – XIV. Ştiri şi interpretări noi”; pregătirea anului şcolar universitar la cele două secţii (Teologie didactică şi Teologie asistenţă socială) din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos” - Galaţi .  Printre altele au mai fost discutate intensifcarea împreună lucrării credincioşilor pentru prevenirea efectelor crizei familiei, a crizei educaţiei şi a celei economice, eficientizarea aşezămintelor filantropice bisericeşti, precum şi o cooperare mai bună cu alte instituţii de binefacere.

Biroul de Presă şi Comunicare

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook