Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a V-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Apostol Andrei” din municipiul Galați.

La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiu, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, mai mulți copii au primit Sfânta Împărtășanie.

În cuvântul de învățătură, Înaltprea­sfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol și Evanghelist Matei în care ni se prezintă vindecarea celor doi demonizați din ţinutul Gadarenilor, oameni aflați într-o suferință foarte grea, înstrăinați de Dumnezeu, de semeni și chiar de ei înșiși.

„Evanghelia din Duminica a 5-a după Rusalii are un conținut la prima auzire înfricoșător, care cuprinde relatarea unor evenimente și fapte de ocolit și una din cele mai grele suferințe din viața noastră și anume, posedarea, adică stăpânirea temporară și parțială a omului de către forțele întunericulu, de către demoni.

Așa cum ne relatează Sfântul Evanghelist Matei, demonii se localizează în om, iar viața omului devine întrucâtva întoarsă de la direcția firească și normală. Omul nu mai poate face diferența dintre lumină și întuneric, bine și rău, viață și moarte. Confuzia pe care o creiază puterea întunericului, care poate pune stăpânire asupra omului, este îngrozitoare, iar direcția omului este spre întuneric, pe cărarea sa nu se poate merge. Puterile sale sunt folosite pentru a face rău, de la privire până la cuvânt și la faptă“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

Întrucât, sâmbătă, 24 iulie, s-au împlinit 27 de ani de la momentul întronizării ca episcop titular a Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, după Sfânta Liturghie au fost rostite rugăciuni de mulțumire către Milostivul Dumnezeu pentru realizările din viața Bisericii de la Dunărea de Jos și a Înaltpreasfințitului Părinte Casian și a fost citit mesajul de felicitare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, transmis cu prilejul acestei aniversări.

În semn de aleasă prețuire și recunoștință, preoții și credincioșii Eparhiei Dunării de Jos i-au oferit Părintelui Arhiepiscop un aranjament floral.

La final, ierarhul locului i-a binecuvântat pe toți cei prezenți la slujbă.

***

Arhiepiscopul Casian s-a născut în 18 martie 1955, în comuna Lopătari, jud. Buzău, din părinţii Vasile şi Rada Crăciun, la botez primind numele Costică. A urmat şcoala din localitatea natală, apoi Seminarul Teologic Chesarie Episcopul din Buzău (1970-1975), Institutul Teologic Universitar din Bucureşti (1976-1980), cu licenţă în Teologie (1980), studii de specializare la Universitatea II din Strasbourg – Franţa (1981-1984), unde a obţinut doctoratul în Teologie, cu teza: Icoana şi frescele exterioare ale mănăstirilor moldovene – încercare de prezentare a raporturilor dintre ele, echivalat la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, în anul 1986.

Între timp, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Ciolanu cu numele Casian şi hirotonit ierodiacon (1980). Mai târziu, hirotonit ieromonah şi hirotesit protosinghel (1985), apoi arhimandrit (1987).

Tot în această perioadă a fost profesor la Seminarul Teologic din Buzău (1980-1981 şi 1984-1985), duhovnic şi asistent la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1985-1988). A fost promovat inspector patriarhal la Bucureşti (1988-1990), perioadă în care a coordonat învăţământul teologic din Patriarhia Română. Pentru scurtă vreme a fost slujitor la Mănăstirea Antim din Bucureşti.

La solicitarea Arhiepiscopului Antim Nica a fost ales arhiereu-vicar, cu titlul Gălăţeanul, la Episcopia Dunării de Jos (12 februarie 1990), câteva zile mai târziu fiind hirotonit şi instalat la Galaţi (18 februarie 1990).

În urma trecerii la cele veşnice a Arhiepiscopului Antim, a fost ales Episcop al Dunării de Jos (12 iulie 1994) şi instalat la Galaţi în 24 iulie 1994. Între înfăptuirile sale: redeschiderea Seminarului Teologic Sfântul Andrei din Galaţi, înfiinţarea Facultăţii de Teologie-Litere din cadrul Universităţii Dunărea de Jos, Galaţi, înfiinţarea unei şcoli postliceale de învăţători, redeschiderea unui însemnat număr de mănăstiri, restaurarea Catedralei eparhiale şi a unor biserici de mir, zidirea de noi biserici.

A organizat foarte bine asistenţa socială (situându-se, în acest domeniu, între eparhiile cu foarte bune rezultate). A reprezentat Biserica Ortodoxă Română în diferite întâlniri peste hotare. A pus bazele revistei eparhiale ”Călăuză ortodoxă”. A publicat temeinice lucrări de teologie, iconografie şi istorie, între care: Poarta cerului (1999), Cetatea Sfântului Andrei (1999), Duh din cuvânt (1999), Ancora veşniciei (2000), Mreaja cuvântului (2004), Candela credinţei (2005), Întru lumina Ta (2007), Un patriarh ecumenic la Galaţi, Sfântul Atanasie Patelarie (2009), Arhiepiscopul Epifanie – lumina slujirii jertfelnice (2013), Palatul Episcopal – Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos (2014), La lumina opaiţului, (2016 și 2020), De la Betleem la Emaus. Scrisori pastorale la Naşterea şi Învierea Domnului, (2020), Dar din dor de Sfintele Paşti. De la Altarul lui Hristos pe „altarul“ fratelui, (2020), Rugăciune. Comuniune. Filantropie (2020), Gânduri din vistieria inimii (2021) şi Plugărie din ţarina inimii (2021). 

Printre realizările părintelui Casian a fost și Anuarul eparhiei: Biserică. Misiune. Slujire (21 volume). De asemenea, a publicat numeroase studii, articole, reportaje, pastorale în periodice bisericeşti din ţară şi străinătate; este membru în diferite asociaţii şi societăţi bisericeşti şi culturale atât la noi, cât şi în străinătate.

La data de 27 septembrie 2009, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, prin Hotărârea cu nr. 3621/2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Eparhia Dunării de Jos a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie, iar Înaltpreasfinţitul Părinte Casian la demnitatea de Arhiepiscop (Tomosul patriarhal nr. 3621/10.09.2009).

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook