Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Insula Mare a Brăilei reprezintă un teritoriu bisericesc care până recent nu a avut nicio biserică. Din iniţiativa Episcopiei Dunării de Jos, în urmă cu aproximativ 15 ani s-au constituit comunităţile parohiale, astfel că, astăzi, localităţile Titcov, Frecăţei şi Agaua au deja biserici, în satul Raţa funcţionează o capelă, la Măgureni s-a aşezat temelie de biserică, iar la Ţăcău este amenajată o capelă şi biserica se află în construcţie. De asemenea, s-au restaurat vechile biserici din localităţile Băndoiu şi Măraşu.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor aflate pe insulă, izolate de apele Dunării, s-a procedat la înfrăţirea acestor parohii cu cele din oraşele mari ale eparhiei, în special din municipiul Galaţi. Acest program constă în: vizite reciproce ale enoriaşilor, mai ales la sărbătorile de hram ale parohiilor; cursuri de pregătire pentru copiii din insulă cu profesori gălăţeni; tabere de vară pentru aceşti copii, organizate de parohiile „Sfinţii Trei Ierarhi”, „Sfântul Dumitru”, „Sfântul Antim” şi „Mavromol” din municipiul Galaţi.

Totodată, în fiecare an se desfăşoară programe eparhiale cu caracter misionar la care participă preoţi de la parohiile din protopopiatul Însurăţei, pe teritoriul căruia se află Insula Mare a Brăilei.

În data de 14 iunie 2009, la Duminica Tuturor Sfinţilor, o echipă misionară a Eparhiei Dunării de Jos, condusă de chiriarhul acesteia, Preasfinţitul Casian, şi alcătuită din pc părinţi consilieri administrativi, inspectorul bisericesc, protoiereul de Însurăţei, medici şi asistenţi medicali, au participat la slujba de sfinţire a bisericilor din localităţile Titcov, Frecăţei şi Agaua. La cimitirul din Agaua au fost pomeniţi martirii anticomunişti exterminaţi în lagărul Salcia. Periplul misionar în insula mare a continuat cu săvârşirea slujbei de punere a pietrelor de temelie pentru bisericile din Măgureni şi Ţăcău.

Cu acest prilej, au fost acordate consultaţii de specialitate şi s-au oferit medicamente persoanelor vârstnice şi celor bolnave. În cadrul programului „Hristos împărtăşit copiilor”, peste 400 de copii din toate comunităţile vizitate au primit daruri constând în obiecte de igienă personală, rechizite, cărţi şi dulciuri.

Prezenţa acestor copii şi a părinţilor lor la biserică este o mărturie a ferventei activităţi pastoral-misionare şi social-filantropice desfăşurate atât de preoţii misionari de la parohiile din insulă, cât şi de slujitorii şi credincioşii de la parohiile înfrăţite cu acestea, din municipiul Galaţi.

Biroul de Presă şi Comunicare al Episcopiei Dunării de Jos

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook