Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Luni, 8 iunie, la Sărbătoarea Sfintei Treimi, în Episcopia Dunării de Jos a avut loc tradiţionalul pelerinaj anual al tinerilor liceeni din eparhie la hramul Mănăstirii Buciumeni din judeţul Galaţi. Aproape 800 de elevi, câte zece de la fiecare liceu din judeţele Galaţi şi Brăila, însoţiţi de profesorii lor de religie, precum şi de preoţi de la diferite parohii din cele două judeţe, la care s-au adăugat aproximativ 200 de copii din localităţile învecinate, participanţi la programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”, s-au întâlnit aici pentru a participa împreună la Sfânta Liturghie arhierească, pentru a discuta probleme duhovniceşti stringente vârstei şi pentru a medita la darurile Duhului Sfânt în viaţa lor.

Anul acesta, întâlnirea s-a desfăşurat sub semnul Sfântului Vasile cel Mare, ca „Dascăl al tinerilor”, al cărui cinstire se derulează pe tot parcursul anul 2009 în întreaga Patriarhie Română.

După slujba Sfintei Liturghii în care cei pregătiţi duhovniceşte dintre ei s-au împărtăşit a urmat tradiţionala agapă, în pădure alături de preoţii şi profesorii de religie. Apoi au urmat discuţii duhovniceşti dintre tineri şi dascălii lor, pe teme legate de viaţa şi opera Sfântului Vasile cel Mare.

La finalul întâlnirii, la acelaşi altar din pădurea Buciumenilor, au fost formulate concluziile acestui pelerinaj, în care tinerii liceeni au prezentat colegilor mărturii din viaţa Sfântului Vasile cel Mare care nu trebuiesc uitate. Ei au fost îndemnaţi de către chiriarhul Dunării de Jos, Preasfinţitul Casian, să rămână „precum albinele care culeg din floare numai ceea ce este folositor!

Tuturor participanţilor li s-au oferit de către Eparhie o iconiţă cu mici îndemnuri din opera sfântului ierarh, tipărită special cu acest prilej. Ea a reprezentat „binecuvânatarea pentru tinerii veniţi la hramul Mănăstirii Buciumeni, în anul Sfântului Vasile cel Mare, în continuarea pelerinajului Nostru din Capadocia”.

Pentru prima dată, la acest „festival al tinerilor” au participat şi tineri liceeni din judeţele vecine, şi anume Vrancea, Vaslui şi Tulcea.

Tinerii s-au arătat plăcut surprinşi de apropierea manifestată de către preacucernicii părinţi, care au dat răspuns la obiect, la toate cererile lor, semn că scopul pelerinajului a fost împlinit şi anul acesta.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook