Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În seara zilei de 13 iunie 2019, la Galaţi a avut loc serbarea de sfârşit de an şcolar şi festivitatea de premiere a elevilor din ciclul liceal de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Andrei“.

Gazda evenimentului a fost în acest an Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard“ din Galaţi, care a primit cu mult drag această manifestare de bilanţ a unui an şcolar încununat cu multe reuşite, atât pe plan local cât şi naţional.

Tema serbării din acest an s-a intitulat sugestiv „Nuntă în satul românesc“.

Prezent la eveniment, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a apreciat prestaţia de excepţie a tinerilor seminarişti, atât în interpretarea pieselor muzicale, cât şi în piesele de teatru create special pentru a aduce frumosul şi autenticul românesc în faţa publicului gălăţean în acest an dedicat satului românesc.

Programul cultural-artistic oferit de elevi a cuprins momente poetice, buchete de cântece psaltice şi patriotice, scenete în care s-au regăsit obiceiurile de la nunta tradiţională românească, cântece şi jocuri populare româneşti.

Frumoasele cântece patriotice, din care răzbate puternic spiritul românesc, au fost interpretate de Corul Seminarului gălăţean şi Corurile „Ichos“, „Zefir“ şi „Angelis“, conduse de părintele arhidiacon Adrian Marin.

Portul popular românesc a fost evidenţiat prin frumoasele costume purtate de elevii claselor primare şi gimnaziale veniţi la serbarea colegilor lor de liceu pentru a se uni în cânt şi-n bucurie cu aceştia.

În cuvântul adresat celor prezenţi la eveniment, Părintele Arhiepiscop a subliniat importanţa păstrării tradiţiilor populare româneşti şi aducerea lor în actualitate, mai ales în rândul tinerilor, prin manifestările şi activităţile organizate cu prilejul unor momente festive.

La final a avut loc festivitatea de premiere în cadrul căreia, chiriarhul Dunării de Jos a oferit cuvenitele diplome şi premii, ca răsplată pentru efortul intelectual depus în cursul anului şcolar 2018-2019, binecuvântându-i şi felicitându-i atât pe elevii acestei şcoli, cât şi pe profesorii lor pentru frumoasele roade ale activităţii din acest an şcolar care tocmai s-a încheiat.

După festivitatea din sala mare a Teatrului gălăţean, elevii au mers în Capela Seminarului Teologic, unde, împreună cu chiriarhul Dunării de Jos au rostit rugăciunile de seară, mulţumind totodată lui Dumnezeu pentru toate binefacerile arătate în acest an şcolar.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook