Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

După o perioadă îndelungată şi dificilă, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos şi-a deschis anul acesta porţile pentru publicul gălăţean şi nu numai, pentru cea de-a 17-a ediţie a evenimentului cultural naţional şi internaţional, Noaptea Europeană a Muzeelor.

Manifestarea de anul acesta a fost organizată de Muzeul eparhial în parteneriat cu Centrul Cultural „Dunărea de Jos“ din Galaţi.

Prezent la eveniment, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a apreciat mulţimea tinerilor, a familiilor cu copii purtaţi în braţe şi, în general, a credincioşilor de toate vârstele care, în noaptea muzeelor, şi-au manifestat dorinţa de a cunoaşte mai mult şi mai bine realităţile istorice, mărturiile culturale şi profunzimile spirituale ale Dunării de Jos.

Muzeul eparhial a oferit publicului iubitor de cultură pe lângă expoziţia permanentă aflată în spaţiul muzeului, care prezintă o colecţie de peste 1000 de exponate din domeniile istoriei, culturii, învăţământului şi spiritualităţii creştin ortodoxedin arealul Dunării de Jos,şi alte două expoziţii temporare: „La lumina opaiţului“ şi „Expoziţia de icoană bizantină“.

Atât curtea, cât şi interiorul Muzeului au devenit realmente, pentru câteva ore, spaţiile cultural-artistice, în care, pe lângă exponatele de excepţie adăpostite de această instituţie,au fost prezentate momente artistice de cântece şi dansuri tradiţionale româneşti susţinute cu măiestrie de Ansamblul „Doina Covurluiului“ în parcul generos al muzeului.

De asemenea, în Salonul principal al Muzeului, vizitatorii au avut prilejul de audia un recital exceptional de pian, susţinut de copiii deosebit de talentați din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos“ din Galați.

Interpretărilela pian au fost un dar muzical pentru participanţii la eveniment și un moment de bucurie, de înălțare sufletească și de comuniune pentru iubitorii de muzică.

La finalul circuitului muzeal, în capela Muzeului, care, deseori s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea oaspeţilor, vizitatorii s-au închinat şi au sărutat moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, mulţi dintre aceştia fiind binecuvântaţi şi primind cuvânt de învăţătură chiar de chiriarhul Dunării de Jos.

Anul acesta, activităţile din Noaptea Muzeelor au fost prezente în 185 de spaţii culturale din 72 de localităţi ale ţării.

***

Inaugurat în anul 2014, în cadrul manifestărilor spirituale dedicate Sfântului Apostol Andrei, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos prezintă o colecţie de peste 1.000 de exponate din domeniile istoriei, culturii, învăţământului şi spiritualităţii creştin ortodoxe din arealul Dunării de Jos.

Adevărate comori de patrimoniu, icoanele, cărţile vechi, veşmintele liturgice, obiectele de cult ortodox, costumele populare şi obiectele din ceramică prezintă povestea devenirii noastre ca neam şi continuitatea acestei spiritualităţi până în zilele noastre.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook