Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În zilele de joi şi vineri din Săptămâna Luminată, zeci de mii de credincioşi brăileni şi gălăţeni, dar şi din ţară sau străinătate, s-au îndreptat în pelerinaj către biserica cu hramul „Buna Vestire“ din municipiul Brăila, pentru a luat parte la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii şi pentru a se împărtăşi din apa sfinţită izvorâtă din izvorul aflat sub Sfântul Altar, care se deschide o dată pe an, la acest mare praznic închinat Maicii Domnului din Săptămâna Luminată.

Pelerinajul a început încă din ajunul sărbătorii când primii credincioși au sosit în Brăila pentru a priveghea la Izvorul Tămăduirii şi pentru a participa la Vecernia şi Litia oficiate în biserica „Buna Vestire“.

În ziua praznicului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Altarul principal al bisericii, în prezenţa evlavioasă şi rugătoare a mulţimii credincioşilor.

Între cei prezenţi s-au aflat şi persoanele cu dizabilităţi, slujba fiind transpusă şi în limbaj mimico-gestual.

În continuare, chiriarhul locului a săvârşit rânduiala de binecuvântare a apelor izvorului de sub Sfântul Altar al bisericii şi a rostit cuvânt de învăţătură pentru clericii şi credincioşii prezenţi la această importantă sărbătoare a urbei brăilene.

La final, mulţimea credincioșilor care a participat la întregul program liturgic şi pastoral-misionar, a fost stropită cu agheazmă şi a primit arhierească binecuvântare, după care a fost invitată la tradiţionala agapă frăţească.

După slujbă, în foaierul Teatrului „Maria Filotti“, aflat în  vecinătatea  sfântului lăcaş, a avut loc vernisarea unei expoziţii pascale de icoane, ouă încondeiate şi aranjamente florale. În deschiderea vernisajului, ierarhul Dunării de Jos, credincioşii brăileni şi oficialităţile locale au asistat la un miniconcert cântece pascale oferit de corul „Orpheu“ al Liceului de Arte „Haricleea Darclee“ din municipiul Brăila.

În prelungirea acestei sărbători, un grup de preoţi au vizitat bolnavii de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Brăila, iar Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de o parte din preoţii slujitori, a vizitat bolnavii de la Spitalul Judeţean „Sfântul Nicolae“. Aceştia au fost binecuvântaţi şi stropiţi cu agheazmă de ierarhul Dunării de Jos, oferindu-li-se iconiţe şi apă sfinţită din „izvorul tămăduirii“ de la biserica brăileană.

***

Aflată în partea de răsărit a oraşului, biserica „Buna Vestire“ din Brăila datează din anul 1863. Piatra de temelie a fost pusă în ziua de 8 septembrie 1863. Planul bisericii a fost făcut de arhitectul Avram Ioanidis, din Asia Mică şi tot el a fost însărcinat cu supravegherea lucrărilor.

Construcţia a fost realizată în stil bizantin, cu influenţe de factură antică elenă, gotică, bizantină şi renascentistă. Înălţată în formă de cruce, cu două turle, biserica are trei hramuri („Buna Vestire“ - 25 martie, „Sf. Gherasim“ - 20 octombrie şi „Sf. Nicolae“ - 6 decembrie).

Sfinţirea sfântului locaş s-a făcut la 29 octombrie 1872, de către episcopul Melchisedec al Dunării de Jos. Pictura a fost realizată în trei etape. Biserica este dotată cu trei candelabre uriaşe realizate din cristale de Boemia. De asemenea, şi catapeteasma este lucrată în foiţă de aur fiind opera meşterilor din Constantinopol. Cu ocazia săpăturilor fundaţiei, pe vremea construcţiei, în partea stângă a Sfântului Altar, cu intrarea din curte, a fost descoperit un izvor, a cărui apă este considerată făcătoare de minuni.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook