Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 5 mai 2016, se împlinesc 590 de ani de la moartea martirică a Sf. Cuvios Efrem cel Nou.

Canonizat de Sfânta Patriarhie Ecumenică la 3 martie 2011, recunoscut şi introdus şi în calendarul Bisericii Ortodoxe Române din anul 2014, Sfântul Efrem cel Nou este cinstit cu multă dragoste şi evlavie de creştinii ortodocşi din întreaga lume, fiind chemat ca ocrotitor şi binefăcător al numeroase biserici şi mănăstiri.

Printre acestea se numără şi parohia „Sf. Dimitrie - Izvorâtorul de Mir şi Sf. Efrem cel Nou“ din municipiul Galaţi.

Încă din anul 2013, prin bunăvoinţa maicii stareţe Teodosia de la Mănăstirea Nea Mákri (lângă Atena), unde se află moaştele Sfântului Efrem cel Nou, parohia gălăţeană a primit în dar papucul Sf. Efrem, iar la scurt timp, cu binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop Casian, biserica l-a primit ca al doilea ocrotitor pe acest Sfânt bineplăcut lui Dumnezeu!

Evlavia şi ataşamentul slujitorilor şi credincioşilor a crescut de la o zi la alta faţă de lucrarea şi dragostea Sf. Efrem cel Nou, arătate prin numeroase vindecări şi ajutorări la vreme de încercare şi restrişte, astfel încât, în luna decembrie 2015, în cadrul pelerinajului la mănăstirea de pe Muntele Neprihăniţilor, pc. pr. paroh Meluţă Lupu a fost învrednicit a primi darul nepreţuit al unui fragment din moaştele Sfântului Efrem cel Nou.

Sărbătoarea închinată Sf. Efrem a debutat în seara zilei de 4 mai a.c. prin slujba Vecerniei cu Litie şi a Acatistului.

În ziua prăznuirii, la Sfânta Liturghie a asistat şi ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, care a rostit cuvânt de învăţătură, după care, înconjurat de slujitorii de la această parohie, dar şi din oraşul Galaţi, a sfinţit racla în care au fost aşezate fragmentele din moaştele Sfântului Efrem cel Nou.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă pascală la care au fost invitaţi să participe şi elevii olimpici de la cele două şcoli aflate pe teritoriul parohiei.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook