Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La praznicul „Intrării în biserică a Maicii Domnului“, istorica biserică „Vovidenia“ din centrul oraşului Galaţi şi-a sărbătorit hramul.

Parte integrantă a manifestărilor spirituale organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în luna noiembrie, cu prilejul cinstirii Sfântului Apostol Andrei, sărbătoarea a debutat în ajun prin săvârşirea slujbei de priveghere.

În ziua praznicului,  Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa rugătoare a numeroşi credincioşi din urbea gălăţeană, profesori şi oameni de cultură.

La momentul liturgic cuvenit, mulţi copii şi credincioşi prezenţi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură Păritele Arhiepiscop a vorbit despre sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului și despre exemplul de viețuire al Născătoarei de Dumnezeu.

„Sărbătoarea de astăzi este o sărbătoare mare a Sfintei Biserici, dar și o sărbătoare mare a familiei creștine. După modelul creșterii Pruncii Maria, întâi acasă, până la vârsta de trei ani, și apoi la templul, învățăm toți creștinii cum să creștem copiii, atât acasă prin oferirea învățăturii de credință și obișnuirea cu rugăciunile, cât și în școală și în biserică prin descoperirea învățăturilor sfinte“, a spus ierarhul.

Ca în fiecare an, elevi de la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin“ şi de laŞcoala Gimnazială Nr. 25 din Galaţi au participat la Sfânta Liturghie, interpretând la chinonic cântări corale închinate Maicii Domnului și cântece patriotice.

Un grup de elevi din clasele gimnaziale de la Liceul de Arte au prezentat icoane cu chipul Maicii Domnului, pictate de ei în cadrul cercului de pictură organizat de parohie, iar Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian i-a binecuvântat şi le-a oferit diplome și daruri.

La slujbă au participat şi persoane hipoacuzice, pentru care Sfânta Liturghie a fost transpusă în limbaj mimico-gestual de către pc. pr. Constantin Căuş. Aceștia au fost binecuvântați de Chiriarhul Dunării de Jos și au primit pachete cu alimente. 

Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă frăţească, membrii Consiliului şi Comitetului parohial pregătind peste 400 de pachete cu alimente pentru toţi credincioşii prezenţi, dar şi pentru cei bolnavi, nedeplasabili, aflaţi în evidenţele speciale ale parohiei.

***

Biserica „Vovidenia“ ocupă un loc aparte în istoria oraşului Galaţi, întrucât aici deputaţii unionişti de la 1859, împreună cu viitorul domnitor Al. I. Cuza (pe atunci, pârcălab de Galaţi) şi Costache Negri, au depus jurământ că vor fi credincioşi cererilor celor care i-au ales pentru a înfăptui Unirea.

Biserica, ctitorită de banul Ion Cârja este construită în plan triconc cu elemente arhitecturale şi decorative specifice arhitecturii religioase moldoveneşti. Pronaosul este acoperit cu o boltă în leagăn, iar naosul este acoperit de turla Pantocratorului, care se micşorează treptat prin arce dublou. A fost sfinţită în anul 1790 de către protopopul G. Avram.

În timpul revoluţiei lui Tudor Vladimirescu din anul 1821, biserica a fost arsă de către turci, împreună cu alte sfinte lăcaşuri din Galaţi. A fost nevoie urgentă de reparaţii, iar după ample lucrări de restaurare, a fost resfinţită în anul 1823 de către Episcopul Gherasim Clipa al Romanului.

Până în anul 1863, biserica „Vovidenia“ a servit drept catedrală pentru oraşul Galaţi.

În anul 1863, domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi doamna Elena Cuza au participat la slujba de Paşti la biserica „Vovidenia“. De asemenea, în data de 2 mai 1865, în prezenţa familiei domnitorului, doamna Sultana Cuza, mama domnitorului Al. I. Cuza, este înhumată în curtea bisericii. Abia în luna mai 1873, osemintele sale vor fi strămutate la domeniul Ruginoasa.

În perioada 1951-1952 biserica a fost  consolidată cu stâlpi şi centuri din beton, ca urmare a degradărilor provocate de cutremurul din anul 1940, iar în 1986 a fost refăcută turla.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook