Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Anul acesta, la pomenirea Sfintei Mare Muceniţe Ecaterina, biserica gălăţeană ocrotită de Sfinţii Mucenici Ecaterina, Gheorghe şi Modest, s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea credincioşilor care a participat la hramul bisericii parohiale.

Manifestările pastoral-misionare au debutat în ajun prin săvârşirea slujbei Vecerniei unită cu Litia şi a continuat în ziua hramului, cu oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi  şi diaconi din municipiul Galaţi, în prezenţa Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

La slujbă au participat credincioşi de toate vârstele din municipiu, profesori şi oameni de cultură dar şi elevi ai şcolilor aflate pe teritoriul parohiei.

La momentul liturgic cuvenit, o parte dintre copiii şi credincioşii prezenţi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

Întruct în ultimii 2 ani, pictura şi catapeteasma acestei biserici au trecut printr-un amplu proces de restaurare şi curăţare de praf şi de fum, astăzi chiriarhul locului a săvârşit slujba de sfinţire.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viaţa sfinţilor prăznuiţi astăzi, dar şi despre misiunea de propovăduire a Evangheliei Domnului de către Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul oraşului Galaţi şi al multor biserici din acest municipiu de la Dunărea, la sărbătoarea căruia, vor fi aduse în acest an, de la Mănăstirea Căldăruşani, moaştele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Ţării Româneşti.

În semn de binecuvântare şi preţuire pentru lucrarea desfăşurată în parohie, Înaltpreasfinţia Sa i-a acordat părintelui paroh Alexandru Teodosia rangul bisericesc de iconom stavrofor.

La final, a fost oficiată o slujbă de mulţumire şi parastasul pentru ctitorii şi credincioşii trecuţi la cele veşnice, iar toţi cei prezenţi au fost invitaţi la tradiţionala agapă frăţească, pentru evenimentul de astăzi fiind pregătite şi pachete cu alimente destinate persoanele bolnave, singure şi nedeplasabile, aflate în evidenţele speciale ale parohiei.

Biserica actuală datează din 27 octombrie 1929, fiind construită, cu binecuvântarea Episcopului Cosma Petrovici, al Dunării de Jos, sub îndrumarea părintelui Ioan Diaconescu, ce fusese transferat de la parohia Chilia Nouă, la insistenţele credincioşilor din zonă. Cutremurele din anii 1940 şi 1977 au deteriorat grav biserica, ceea ce a dus la începerea unor ample lucrări de restaurare în 1983, lucrări reluate după 1990, prin purtarea de grijă a părintelui Alexandru Teodosiade, sub directa îndrumare a chiriarhului Dunării de Jos.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook