Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de 1 septembrie 2012, odată cu începutul noului an bisericesc, s-a sărbătorit hramul bisericii „Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Dionisie Exiguul“, din municipiul Galaţi.

Sărbătoarea a debutat în ajun prin oficierea, la ceas de seară, a Vecerniei cu Litie şi Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos și a continuat a doua zi prin săvârşirea sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corala bisericii, alcătuită din tineri elevi şi studenţi din parohie.

La momentele liturgice rânduite, pc diacon Ionuţ Varga a primit darul preoţiei pe seama capelei “Sf. Spiridon” din cadrul Spitalului Municipal din Brăila, iar tânărul teolog Gabriel Spanache a fost hirotonit întru diacon.

La eveniment au participat profesori, oameni de cultură din municipiu şi credincioşi ai parohiei, dar şi din alte parohii din oraş.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a arătat că „începutul anului bisericesc în biserica «Sf. Vasile cel Mare» din Galaţi ne ajută să ne pregătim pentru a vedea duhovniceşte darurile lui Dumnezeu în preasfânta Biserică şi, mai ales, lucrarea Bisericii pentru binele şi mântuirea credincioşilor.

Totodată, începutul unui nou an bisericesc înseamnă şi cinstirea înaintaşilor noştri, în chip cu totul special a fericitului întru pomenire episcop Chesarie, care, cu zeci de ani în urmă a intuit canonizarea Sf. Dionisie Exiguul, dar şi a păstorului nemuritor în inimile credincioşilor, părintele Boris Dumănescu şi a evlavioasei preotese Lidia, care au arătat că începutul anului bisericesc prelungeşte sărbătoarea Sf. Vasile cel Mare în viaţa slujitorilor de la Sfântul Altar şi, prin ei, în viaţa credincioşilor acestei parohii”.

Biserica desfăşoară ample programe cu copiii şi tinerii parohiei, în cadrul programului naţional „Hristos împărtăşit copiilor“. De remarcat este atât lucrarea edilitar-gospodărească deosebită, realizată la această parohie în ultimii ani, cât și cea social-filantropică.

Cu prilejul sărbătoriri hramului, parohia «Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Dionisie Exiguul» a asigurat masa de prânz bătrânilor aflaţi în două instituţii de ocrotire socială, au fost acordate ajutoare financiare bolnavilor şi familiilor sărace aflate în evidenţele speciale ale parohiei şi a fost organizat un concurs de şah la care au participat mai mulţi copii integraţi în programul catehetic-naţional «Hristos împărtăşit copiilor» şi nu numai.

După Sfânta Liturghie s-a oficiat slujba de Te Deum pentru începutul noului an bisericesc, precum şi slujba de pomenire a ctitorilor adormiţi în Domnul. La final toţi invitaţii, slujitori, credincioşi, tineri şi copiii au fost invitaţi la agapa frăţească, pentru eveniment fiind pregătite peste 1.000 de pachete cu alimente.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook