Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica dinaintea Înălţării sfintei Cruci, credincioşii parohiei Umbrăreşti I, Protopopiatul Tecuci, judeţul Galaţi, au participat la sfinţirea bisericii parohiale din localitate ocrotită de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de jos.

Situată în nordul judeţului Galaţi, localiatatea Umbrăreşti este menţionată documentar pentru prima dată la 15 iulie 1448, când „Petru Voievod, domn al Ţării Moldovei“ dăruieşte lui „Pan Cernat ploscar şi fratelui său, Şteful“ sate din această zonă. Tradiţia locală consemnează faptul că denumirea de „Umbrăreşti“ provine de la faptul că în această parte de ţară existau codri seculari, cu multă umbră.

Din însemnările vremii reiese că lucrarea de construire a lăcaşului de închinare din localitatea Umbrăreşti (numită şi Bozieşti) ar fi început în anul 1881, „slujitori la altar“ fiind preoţii Mănuilă, Vasile Sârghie şi fratele său, Tudorache. Construcţia a fost încredinţată unui credincios pe nume Alec Botezatu. Biserica sfinţită în anul 1886 şi resfinţită în anul 1969, din încredinţarea Arhiepiscopului Antim, de către arhim. Ieronim Moţoc – vicar administrativ al Episcopiei Dunării de Jos.

Datorită deteriorărilor survenite în urma trecerii anilor şi a vitregiilor vremii – cutremure şi inundaţii, în luna iunie a anului 2010, constatând deteriorarea acestui locaş de cult, Chiriarhul Dunării de Jos a dispus consolidarea / reabilitarea acestuia.

Lucrările s-a realizat prin osârdia pc paroh pr. Vasile Marin, împreună cu sfetnicii săi din Consiliul şi Comitetul parohial, Primăriei şi Consiliului Local, la care s-au adăugat sumele provenite din obolul bunilor şi jertfelnicilor credincioşi participanţi la slujbele şi la viaţa duhovnicească a acestei parohii.

Catapeteasma, iconostasul, scaunul arhieresc şi strănile, toate sculptate în lemn de stejar, au fost donate de pc. arhim. Epifanie Bulancea.

Slujba de sfinţire, atât a bisericii, cât şi a clopotniţei, a fost săvârşită de Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, înconjurat de un ales sobor de preoţi din administraţia eparhială şi din parohiile învecinate, în prezenţa unui impresionant număr de credincioşi din parohie şi nu numai.

Cu acest prilej, credincioşii prezenţi au avut bucuria de a trece prin Sfântul Altar pentru a se închina înaintea Sfintei Mese şi pentru a primi arhierească binecuvântare.

În continuare, pe o scenă special amenajată, a fost săvârşită Sfânta Liturghie, la slujbă participând şi o parte din elevii Şcolii Gimnaziale din localitate, înveşmântaţi în tradiţionalul port popular, care au oferit răspunsurile liturgice la strană.

La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a  acordat o serie de diplome care au evidenţiat atât contribuţia autorităţilor locale, cât şi jertfelnicia credincioşilor, care au dorit să înfrumuseţeze locaşul de cult iar preotului paroh, Vasile Marin i-a fost conferit rangul de iconom stavrofor.

Întrucât toţi elevii se află în pragul deschiderii unui nou an şcolar, Chiriarhul Dunării de Jos a oferit la peste 50 de copii aflaţi în evidenţele speciale ale parohiei, ghiozdane complet echipate cu rechizite şcolare.

În contextul manifestărilor pastoral-misionare prilejuite de sfinţirea noului locaş de cult, acesta a fost aşezat şi sub ocrotirea Sfinţilor Români.

Evenimentul s-a încheiat cu săvârşirea parastasului pentru slujitorii şi  ctitorii trecuţi la Domnul, urmat de tradiţionala agapă creştinească, membrii Consiliului şi Comitetului parohial pregătindu-se pentru peste 600 de persoane, atât credincioşi participanţi, cât şi persoane bolnave, nedeplasabile, aflate în evidenţele speciale ale parohiei, pentru cele din urmă fiind pregătite pachete cu alimente de primă necesitate, cărţi de rugăciuni şi iconiţe.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook