Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

 

În data de 03 septembrie 2018, la prăznuirea Sf. Sfinţit Mucenic Antim, Episcopul Nicomidiei, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi a fost săvârşită slujba de pomenire a vrednicului de pomenire Arhiepiscop dr. Antim Nica, împreună cu toţi înaintaşii în scaunul arhieresc de la Dunărea de Jos.

Slujba parastasului a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din administraţia eparhială, în prezenţa credincioşilor care au participat şi la Sfânta Liturghie.

Cu acest prilej, ierarhul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt în care a evocat personalitatea luminoasă a Arhiepiscopului Antim.

„Ne-am rugat şi am pomenit astăzi, la locul său de fericită odihnă, pentru sufletul adormitului Arhiepiscop Antim al Dunării de Jos, mai ales că în această zi se împlinesc 110 ani de la naşterea sa în localitatea Bogzeşti, raionul Orhei din Republica Moldova.

Împreună cu înaintaşii săi, este zidit în zidurile frumoasei Catedrale a Dunării de Jos, deoarece viaţa sa a fost închinată întru totul spiritualităţii vieţii liturgice, culturii înalte teologice şi mai ales misiunii creştine, nu numai printre ortodocşi.

Dumnezeu i-a îngăduit să fie unul dintre cei mai învăţaţi tineri ai Basarabiei, după unirea cu România, care prin studii înalte la Paris, Strasbourg, Londra şi în Liban şi apoi, prin slujirea ca diacon, exarh al mănăstirilor din Basarabia, episcop al Cetăţii Albe – Ismail, precum şi în rosturi mari la Patriarhia Română, ca episcop-vicar Patriarhal în timpul neuitatului Patriarh Justinian şi 23 de ani ca arhipăstor la Dunărea de Jos a demonstrat că viaţa liturgică, înalta cultură teologică şi misiunea creştină sunt forţele spirituale care unesc slujitorii şi credincioşii în păstrarea şi cultivarea dreptei credinţe, dar şi în cultivarea sentimentelor de unitate permanentă între toţi fiii neamului românesc”, a spus chiriarhul.

***

Arhiepiscopul Antim Nica s-a născut la 24 februarie 1908, în satul Bogzeşti (ţinutul Orhei) din Basarabia, un sat mic de răzeşi, aşezat în mijlocul codrilor, ce număra la acea vreme cu puţin peste 100 de case. Tatăl său, Ananie Nicov (†1939), fusese, până la naşterea lui Antim, învăţător în sat, după care a fost hirotonit diacon. Mama, Anastasia, deşi suferindă, şi-a dedicat întreaga viaţă creşterii celor 12 copii. La botez, ierarhul de mai târziu a primit numele Alexandru. Trăind într-o familie numeroasă, tânărul Alexandru a trebuit să lucreze pământul alături de părinţii şi fraţii săi. În vara anului 1927 îşi termină studiile la această prestigioasă şcoală, eliberându-i-se Diploma de absolvire a Seminarului Teologic din Chişinău, semnată şi de preotul Grigore Pişculescu (Gala Galaction), care a fost preşedintele Comisiei de examinare. Între anii 1927-1931 a frecventat cursurile Facultăţii de Teologie din Chişinău.

Este tuns în monahism la Mănăstirea Curchi din ţinutul Orhei, în ziua de 24 iunie 1935, de către mitropolitul Gurie, care-i dă numele Antim, amintind de marele ierarh Antim Ivireanul. La praznicul Adormirii Maicii Domnului din anul 1935 primeşte hirotonia întru ierodiacon, la 11 aprilie 1936 este hirotonit ieromonah, la 21 mai 1939 este hirotesit protosinghel, iar pe 8 noiembrie 1940 primeşte hirotesia întru arhimandrit.

A fost ales episcop al Cetăţii Albe-Ismail şi a fost hirotonit arhiereu în ziua de 23 ianuarie 1944, prin mâinile şi rugăciunile mitropolitului Irineu al Moldovei şi Sucevei, arhiepiscopului Efrem al Chişinăului şi episcopului Policarp al Americii, iar la scurt timp, când episcopul Cosma Petrovici este silit de autorităţile de atunci să se retragă, Antim Nica este numit episcop-locotenent la Galaţi, fiind instalat la 15 septembrie 1947.

În urma pensionării episcopului Chesarie Păunescu al Dunării de Jos, Colegiul Electoral Bisericesc alege, la 10 iunie 1973, ca episcop eparhiot la Galaţi pe episcopul-vicar Antim, fiind instalat în scaun de patriarhul Justinian, în ziua de 19 august 1973.

În anii de păstorire la Galaţi, arhiepiscopul Antim a avut o deosebit de bogată activitate, atât pe plan administrativ, cât şi pe plan spiritual, printre altele punând în valoare şi aducând la lumină complexul paleocreştin de la Niculiţel (locul unde au fost descoperite moaştele Sfinţilor Zotic, Atal, Camasie şi Filip).

Ultima parte a vieţii sale, deşi marcată de o suferinţă trupească, i-a fost mult mângâiată de către Înalt Preasfinţitul Părinte Casian, care l-a slujit ca arhiereu-vicar timp de 4 ani şi care i-a continuat cu mult zel opera în Via Domnului de la Dunărea de Jos.

Arhiepiscopul Antim şi-a început călătoria cea cerească pentru întâlnirea cu Cel căruia I-a slujit cu atât de multă credinţă chiar în Ziua de Înviere a anului 1994.

Trupul arhiepiscopului dr. Antim Nica a fost aşezat în pronaosul Catedralei arhiepiscopale din Galaţi, unde odihneşte şi astăzi, aşteptând Învierea cea de Apoi.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook